Liten ordlista inom betong och slipade betonggolv

För att göra det enklare att förstå olika begrepp inom betong och betonggolv har vi här samlat några begrepp som vi försöker förklara.

Ballast / Ballast sten

Den vanligaste ballasten är en form av grus eller makadam som kommer från bergtäkter eller grustäkter. Vid bergtäkten krossas stenen i en stenkross till önskad storlek på ballasten och siktas i olika fraktioner ordnade i storleksordning på makadamen. Detta är fyllningen i betongen och består av sand, grus, stenar, makadam och annat. Ballasten kommer fram när betonghuden avlägsnas och det gör golvet mer slitstarkt och motståndskraftigt mot både mekanisk och kemisk belastning.

Vad är betonghud?

Betongens översta del är mycket tunn och kallas betonghud eller cementslam. Maskinellt bearbetar man betongytan och ibland avlägsnar man det övre skiktet, betonghuden, för att därefter exponera ballasten som ligger under, den mer hållbara betongen.

Hur länger brinner betong?

När betongen härdar efter gjutning kallar man det inom branschen att betongen ’’brinner’’ då betongen utsöndrar mycket värme i detta skede. Betongen brinner inte i traditionell bemärkelse. Betongen ska alltid skyddas ifrån tidig uttorkning. Vädret styr härdningstiden på din betong. Vid värme, sol och vind härdar betongens yta snabbt (30-60 min). De första viktiga timmarna efter gjutningen måste man hålla noggrann kontroll på omgivande temperatur och väderförhållanden. Är omgivningen varmare eller kallare ”störs” betongmassan och risken för plastiska krympsprickor ökar. Temperaturskillnader och vind påskyndar uttorkningen och sprickbildningen ytterligare. Betong fortsätter sedan att ”brinna” eller härda under flera månader.

Diamantslipning, vad är det?

När man slipar betong används inte sandpapper utan slipverktyg med artificiellt tillverkade diamanter. Dessa diamantverktyg sätts sedan i block under slipmaskinerna, därav ordet diamantslipning. Den befintliga betongen både slipas och poleras enligt en testad metod, på så vis kan ett grått och smutsigt golv förvandlas till ett blankt, välstädat och slitstarkt golv. Den bearbetade konstruktionsbetongen har en i det närmaste obegränsad livslängd och investeringen är lägre än den är för de flesta traditionella golvlösningar.

Glättning – Hur och varför?

Detta gör man efter gjutning för att få ytan slät. Man kan jämföra det med en väldigt lätt slipning. För att kunna färdigställa ett enskiktsgolv inom ett arbetsskift måste glättningen därför påbörjas inom 3-4 timmar efter gjutningens början. Ska golvet slutresultat enbart poleras till ett HTC Superfloor Brons behöver ytan glättas ordentligt och att golvet i princip är ”färdigt” när vi börjar arbeta med finishen!

Golvavjämning – För en högre nivå!

Här får man välja slipning eller spackling som metod. Om man inte slipar får man istället flytspackla golvet eller lokala mindre spacklingar av sprickor. Målet är ett planare golv genom slipning eller utläggning av avjämningsmassa. Spackelmassan är antingen cement- eller gipsbaserad.

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.