Behandlat eller obehandlat betonggolv, hur ska man tänka?

Efter slipningen av betonggolvet är det viktigt att välja en behandling av golvet som är anpassad till lokalens användningsområde. Dels handlar det om att få önskat utseende, men också om att skapa en yta som är tålig och lättstädad.

Obehandlat golv, är det ett alternativ?

Det är inte ovanligt att man stöter på relativt obehandlade betonggolv i lager och i butiker. Det kan givetvis vara flera orsaker till att man inte valt att antingen behandla golvet genom en slipningsprocess eller lagt ett ytskikt i form av en beläggning eller liknande. Det kan vara att man helt enkelt skjutit upp kostnaden till ett senare tillfälle. Det kan också vara att man inte riktigt kunnat välja den golvlösning som passar bäst. Här ger vi några orsaker till varför du antingen bör behandla golvet med en slipningsprocess eller en beläggning.

Varför bör du behandla betonggolv? – Estetiskt

En estetiskt tilltalande inomhusmiljö kan lyfta arbetsmiljön på arbetsplatsen eller öka försäljningen i en butik. Här finns egentligen ingen anledning att tänka för mycket. Forskningen på detta område talar sitt tydliga språk – människor gillar vackra, snygga, kreativa och stilrena inomhusmiljöer oavsett om man är iklädd rollen som anställd eller kund. En ljusare lokal ökar trivseln för personalen och den allmänna arbetsmiljön.

Varför bör du behandla betonggolv? – Praktiskt

En faktor är att eftersom betongen ofta kan vara porös i sin renaste form kan det lätt bli så att den drar åt sig smuts och bakterier. Detta gäller tex i industriella, kommersiella och offentliga miljöer även vid lättare kemikalisk belastning eller om den huvudsakliga belastningen är mekanisk. Mekanisk belastning är tex fotsteg, truckar, palldragare och liknande.

När vi slipar och polerar ett betonggolv tillsätter vi vattenglas vilket stärker betongen och tätar mindre porer. Det skyddar betongen mot lättare spill och smuts samt bibehåller glans.

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.