Slipa betonggolv – varför?

Det första som vanligtvis sker vid en slipning av ett betonggolv är att den så kallade gjuthuden försvinner. Det ger golvet en bättre finish och tar fram golvets ballast, vilket innebär att grus och sten får en mer framträdande roll och ger golvet lite mer liv.

Att slipa ett betonggolv är nästan alltid ett måste!

Ett betonggolv måste nästan alltid slipas eller ytbehandlas, särskilt om du ska använda betonggolvet som det är, det beror på att man annars har svårt att hålla rent och få en bra yta för arbetsmiljö. Ytbehandling används också för att dammbinda betongen samt för att göra golvet mer resistent mot smuts, då det blir enklare att rengöra.

Ska du däremot lägga ett annat golv ovanpå, som en träparkett, behöver du varken polera eller ytbehandla betongen.

Hur påverkar slipningen upplevelsen av golvet?

En sak man bör vara medveten om är att en slipning av ett betonggolv innebär att ytan ändrar både karaktär och färg när olika stentyper exponeras. Diamantverktygen som används gör så att golvet får önskad glans, fler steg i slipningen ger en ökad glans.

En modern metod är en polering/lättslipning där gjuthuden finns kvar och ballasten inte kommit fram, men som ändå ger en blank yta.

Resultat – Slipade betonggolv lyfter känslan och stärker hållbarheten

Att slipa betonggolv är extra viktigt om du ska använda golvet som det är, till exempel i ett varulager, garage eller till och med i hemmet.

Vilken känsla du vill få till avgörs av slipning, polering, ytbehandling och eventuell målning.

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.